fredag 8 april 2011

Stor skinnväska av renskinn

Jag behövde en riktigt stor väska med plats för allt till bebis, saker till mig själv och ändå plats över för shopping. Tack vare pappa hade jag två renskinn. Ett av dem fick nu bli en väska i modern enkel modell som kan hålla en stor last över axlarna.

Mönstret gjorde jag själv genom att kopiera en kompis väska i fuskskinn som jag gillade. Sedan gällde det att tänka lösningsorienterat. Allt går om man bara är envis nog.

Originalmodellen har ett blixtlås och det gick lättare än jag trodde att sy fast ett blixtlås på skinn. Dessutom fick jag ett blixtlås med två löpare som du kan öppna åt båda hållen. Perfekt för en väska. Trots det finns det inga väskor att köpa med denna typ av blixtlås. Du måste helt enkelt sy en själv. Om du vill köpa ett renskinn kan du beställa ett från Lappland. Du kan till exempel titta på Lycksele Skinn & Slöjd AB.


Sömnaden fick jag göra lite för hand. Min symaskin kan inte sy mer än två lager skinn. Använd en skärnål så går det ändå.

Mobil, nycklar och plånbok behöver hittas lätt i en innerficka. I och med att väskan är i skinn ansträngde jag mig lite extra och gav den ett blixtlås. Fickpåsen är separat och förstärkt med vliselin.

Tips! Arbetet spred jag ut med ett moment per dag. Jag gör alltid så. Då är det lättare att hitta tid över. Dessutom gör du mindre fel om du inte stressar.


Så här gör du
 1. Gör ett mönster. Jag lade mönsterpapper på väskan jag ville kopiera, mätte lite och såg sedan till att måtten blev rätt samt att sidorna överensstämde.
 2. Lägg ut mönstret på skinnet och se hur du kan klippa ut delarna på smartast sätt. Jag ville få så mycket skinnspill över som möjligt så att det räcker till ett brett knytskärp (lägger ut det senare när det är klart)
 3. Klipp ut delarna. Glöm inte bort sömsmån om du inte lagt till det på mönstret.
 4. Sy ihop väskpåsen och sy sedan på dekorsömmar om du som jag vill förstärka sömmen. Detta kunde jag göra på min symaskin.
 5. Sy på väskbotten. Först sydde jag ihop väskbotten med väskpåse på maskin. Dekorsömmen fick jag sy för hand.
 6. Sy fodret. Jag sydde på en innerficka med ett blixtlås jag hade hemma. Mätte helt enkelt hur stor den kunde bli och ändå se bra ut.
 7. Sy på blixtlåset. Fodret och skinnväskan syr du samtidigt ihop i detta moment.
 8. Sy sedan fast fodret på blixtlåset för hand för att säkerställa att det ligger snyggt på insidan. Gör du inte det blir det risk för att fodret knölar sig lite sedan.
 9. Sy sedan en dekorsöm på maskin från väskans utsida.
  Tips! En tång hjälper dig dra ut nålen.
 10. Nu är det dags för axelremmen. Jag ville ha en vanlig axelrem så jag behövde två sidor att sy ihop. Klipp ut delarna så långa och breda du vill ha dem. Jag förstärkte mina med tjockt vliselin för att motverka att skinnet ska töja sig.
 11. Sy ihop axelremmens två sidor samtidigt som du syr fast den på väskpåsen. Jag kan bara sy ihop två lager skinn på min symaskin, så jag sydde först en dekorsöm på vardera sidan av axelremmen. Sedan tråcklade jag ihop dem i samma hål som dekorsömmen.
 12. Lämna in väskan till skomakaren för förstärkning med nitar. Det är en stor väska som ska klara av tung last. Lita inte på att sömmen räcker för att hålla väskpåsen stadigt fast.  
Nu är det dags att sätta igång med nästa väska som jag tänker sy av det ljusa renskinnet. Se tidigare inlägg så ser du vilken modell jag nu först ska provsy i tyg. 

Steg 2. Lägg ut mönstret på skinnet.

Steg 3. Klipp ut delarna.


Steg 4. Sy ihop väskpåsen.


Steg 5. Sy på väskbotten.


Steg 6. Sy fodret.

Steg 7. Sy på blixtlåset.

Steg 8 och 9. Sy fast fodret på blixtlåset för hand innan du syr dekorsömmen på maskin.

Nu är väskpåsen färdig.

Steg 10. Klipp ut delarna till axelremmen.

Steg 11. Sy ihop axelremmen samtidigt som du syr fast den på väskpåsen.


Steg 12. Sätt på nitar så att axelremmen är säkert fäst vid väskpåsen.

Blixtlåset går att öppna åt båda hållen.

Originalmodellen jag kopierade.

2 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 2. Fick en kommentar med avsändarens epostadress och valde därför inte att publicera den av respekt. Men kan berätta att det tips jag gav var att du om du vill göra denna väska i mindre modell bör tänka på att storleken påverkar axelremmens bredd.

  Modellen med så bred axelrem passar kanske inte så bra på liten väska...kanske bättre med en smalare axelrem. Sen är öppningen rätt stor också - dragkedjans längd är ca 51 cm.

  Mitt råd är att rita ut på papper ungefär vilken modell du vill ha - kolla på de väskor du har - fundera på vad du vill ha och skissa. Klipp sedan ut i ett lakan och testsy.

  SvaraRadera