lördag 16 mars 2013

Skinnväska med nitar


En kompis sydde denna snygga väska av äkta skinn. Hon ritade den modell hon ville ha på fri hand och tuffade sedan till den kreativt med nitar.

Du kan hitta skinn att använda i din garderob, på loppis eller ännu bättre genom att fråga på till exempel Stoff & Stil där min kompis hittade en bit äkta skinn att köpa till denna väska. Om du vill prova dig fram utan att riskera dyrt material kan du beställa imiterat skinn här på Stoff & Stil eller Stof2000. Nitarna hittar du på Panduro Hobby.

Modellen på denna väska liknar mycket den jag använder för "matlådeväskan" i tyg.  Skillnaden är mest att denna skinnväska har kortare axelrem och att fodret är pålimmat. Fodret behövs för att dölja baksidorna på alla nitar.

Prova dig fram vad gäller mått och storlek på ett kasserat lakan så riskerar du inte att slösa tid i onödan.  Förarbetet och att sätta på nitar är det enda som tar tid. Arbetet med att sy sömmarna går snabbt då du kan göra allt med symaskin.
Snyggt arbete. Jag vill också ha en...
Så här gör du

Material: skinn, nitar, foder, tyglim och eventuellt kantband

  1. Rita ett mönster. Du kan utgå från måtten du hittar på instruktionerna till matlådeväskan och kanske göra skinnväskan lite större och med kortare axelrem.
  2. Provsy dig fram till den modell du vill ha på ett tyg du ändå tänkt kasta.
  3. Klipp ut mönsterdelarna.
  4. Sy ihop delarna för handtaget (sömmen längst upp).
  5. Sy ihop långsidorna (sömmen du ser i mitten).
  6. Sy på bottenplattan.
  7. Sätt på nitarna.
  8. Sy ett foder (upprepa steg 3 - 6).
  9. Limma fast fodret på väskan. Du använder tyglim och limma bara längs med kanterna. 
  10. Sy fast ett kantband för hand på insidan om du vill (denna väska ska få det påsytt senare - enbart synligt från insidan)).   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar