fredag 9 augusti 2013

Virkade dukar på kuddar

Med hjälp av två matchande kuddar av resttyger och virkade dukar skapade jag en divan av gästsängen inne på kontoret. Det passar bra då sängen mest används för läsning.

Innerkudden till den stora monteringspölen vid den 90 cm breda huvudändan fick jag sy själv. De säljs bara i mindre storlekar. Att sy innerkudden gör du lätt. Utmaningen ligger i att hitta bra stoppningsmaterial. För tio år sedan kunde du köpa rivet skumgummi i tygaffärerna. Jag hade en halv påse kvar sedan innan som inte räckte. På Stoff & Stil hittade jag inte heller vadd i lösvikt. Istället fick jag köpa en stor kudde som jag rev sönder och tömde på fluffig vadd.

Rivet skumgummi är absolut bäst. Det ger dig en kudde du kan vila mot och som håller upp ryggen lagom hårt. Luddig vadd är inte alls lika bra. Den plattas till och efter ett par år kakar den ihop sig. Kom igen tygaffärerna - börja sälj rivet skumgummi igen! Vi som gillar att sy vill kunna styra form och storlek på de kuddar vi vill skapa.

De virkade dukarna har min mormor och mamma virkat. Dukarna var den främsta anledningen till varför jag ville sy monteringspölen tillräckligt stor för att pynta kortsidorna med dessa vackra dukar.

V
även/fälltäcket bakom kuddarna på väggen har min mormor vävt. Hon kopierade ett fälltäcke som man förr i tiden lade ovanpå fårfällar på den tid de låg ovanpå sängen. Det var vanligt i Lappland i början av 1900-talet. Morfars föräldrar fick förlagan till detta fälltäcke som bröllopspresent från Forsmark (vävt av min morfar Alfons farmor Kajsas syster). På 80-talet kopierade mormor och hennes syster Sonja detta och vävde tillsammans totalt sex fälltäcken. Detta vackra fick jag och nu pryder det min vägg. 

Garnet växtfärgade de först i stora grytor nere vid sjön i Kyrkberg. Den röda färgen kommer från löss. Brunt är mossa och lökskal. De blandade växter och kemikalier för att färgerna skulle bli starka. Svart och vitt är de enda köpta färgerna.

En blogg är ett bra sätt att minnas historien bakom handarbete och arvegods. Jag har dessutom turen att ha två släktingar som har släktforskat. Siri Algotsson har sammanställt historien om Gratiansläkten på min mormors sida. Lars Walfridsson har sammanställt släktforskningen på morfars sida. Tack så mycket.   

Den tråkiga gästsängen förvandlades till en divan.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar