söndag 31 mars 2013

Skärp med öglor av skinnspill


Jag ville ha detta skärp men hittade det inte att köpa. Tur då att det är så lätt att skapa själv av det skinnspill du har hemma.

Hasbeens tillverkade innan Hasbeens Hook Belt som jag var på jakt efter inför våren. När jag upptäckte att det inte längre säljs kopierade jag istället ett skärp inköpt på loppis i Wien. Arbetet kräver ingen sömnad. Du öglar ihop de åttor du har klippt ut och använder sedan tyglim för att fästa ihop de två bitar som innehåller bältspänne och hål. Skinnspillet hade jag kvar efter det skinn jag använde för att sy min stora skinnväska.

Det enda problemet du möter när du vill skapa detta bälte är att det är så svårt att köpa spännen. Jag letade bältspännen på Panduro och i butiker med knappar utan att hitta några små. Jag använde därför ett spänne jag hade hemma i lådan för saker som kan vara bra att ha någon gång.

Det oroar mig att butiksägare säger att de inte har någon efterfrågan på denna typ av saker. Du kan hitta lite att köpa på nätet som här på Tjäder och Läder. Men det står utgående produkt även på deras bältspännen. Nödlösningen om du verkligen inte hittar något att köpa är att du alltid kan återanvända material från ett skärp du inte använder eller hittar på loppis.

Originalet
Kopian
Kom igen nu alla ni andra som tycker om att skapa era egna saker! Det känns som om vår marknad är på väg att försvinna. För tio år sedan hade jag lättare att köpa det jag behövde genom att gå och titta i en affär. Nu säger alla att de inte säljer så mycket och har slutat beställa in nya varor. De butiker som fortfarande finns kvar säljer mest bara ut vad de har på lager. Jag förstår inte hur det kan vara så svårt att hitta material nu när så många skriver att återbruk är modernt.

Jag blev nöjd med skärpet. En sak jag funderar på att korrigera är dock att byta ut bältspännet till en hyska precis som på Hasbeens Hook Belt för att skinnringarna ska löpa in i varandra oavsett vilken bredd jag spänner det på. Nu fick jag skapa det efter vilken längd det ska ha när jag fäster det högt upp i midjan över en klänning. När jag använder det till lågt skurna jeans blir det ett glapp mellan öglorna som jag inte är helt nöjd med.

Så här gör du

Material: skinn, skärkniv, nagelsax, tyglim, håltång, bältspänne
  1. Klipp ut en mall till skärpet i tjockt papper (se bild nedan för mått).
  2. Markera kanterna runt mallen på ovansidan av skinnet med hjälp av en skärkniv.
  3. Klipp ut skinnbiten med en nagelsax.
    Fortsätt tills du har så många du tror att du behöver. Du kan lätt klippa till lite fler efter att du är färdig med kommande steg, så klipp hellre ut lite för få än att slösa med skinn till för många.
  4. Markera hålen i bitens mitt med skärkniven.
  5. Klipp ut hålen med en nagelsax.
  6. Klipp ut delen till bältspännet genom att lägga till en längd på ca 9 cm och bredd anpassad till bältspännet på ena sidan. Hål för hyskan klipper du 3-3,5 cm in från ena sidan.
  7. Klipp ut den andra änddelen på skärpet för hålen. Lägg till en del som är lika bred som på den andra änddelen (det vill säga anpassad för bältspännet) och så lång som du vill ha den.
  8. Limma ihop änddelen med bältspännet.
  9. Ögla ihop skärpets delar tills skärpet är i lagom längd.
  10. Ögla på den sista delen med hål.
  11. Limma ihop den sista biten.
  12. Skapa hål med hjälp av en håltång.


Steg 1
Steg 2
Steg 3
Steg 4
Steg 5
Steg 6

Steg 8
Steg 9
Steg 10
Steg 12



tisdag 26 mars 2013

Påskrispynt av riktiga äggskal


Kom i stämning inför påsken och skapa påskrispynt av råa ägg. Jag skapade dessa när jag själv var barn. De är ett fint minne av hur vi i familjen satt och pysslade tillsammans.

Så här gör du
  1. Låt äggen ligga en stund i rumstemperatur.
  2. Skaka ägget och picka försiktigt två hål i ägget – ett uppe och ett nere. Det uppe ska vara lite större så att du får plats med en halv tändsticka.
  3. Blås ur ägget över en skål. Håll munnen tätt mot det minsta hålet så att du får ut innehållet genom det större hålet.
  4. Måla ägget med vattenfärg som du blandar upp med lite tvål för att ge färgen lite tjockare konsistens som fäster bättre. Som du ser fortsatte jag sedan att pynta mina påskägg genom att limma på en trasig spegel för att skapa ett ”discoägg” och delar av äggskal som ger skalet struktur.
  5. Dela en tändsticka och knyt sytråd eller fiskelina runt den i mitten. Se till så att du lämnar en lagom stor ögla för att sedan kunna hänga upp ägget i påskriset.
  6. Stoppa in tändstickan i det stora hålet och rör lite på den så att den vänder sig lite och sitter stadigt. 

Tändsticka med fiskelina som syns dåligt på fotot.

Här ser du det stora hålet på discoägget.


måndag 25 mars 2013

Tygklädd galge


Har du tyg och spetsar över kan du snabbt och lätt skapa kitschiga galgar. Dessa galgar sydde jag efter instruktioner från min mormor.

Under årens lopp har jag mest använt dem för fina klänningar som annars lätt glider av galgen. Fördelen med tyg är kläderna bättre stannar kvar utan att ramla ned. Dessa galgar passar även bra för att synas och hänga framme om du till exempel behöver en galge för morgonrocken i badrummet.

Så här gör du

Material: trägalge som du kan skruva av kroken från, tyg och spets
  1. Mät hur bred tygbit du behöver för galgen.
    Bredd ungefär dubbelt så bred som galgen beroende på tygets tjocklek och hur mycket rynk du vill skapa. Höjd ungefär dubbelt så hög som du vill ha den inklusive sömsmån.
  2. Sy ett tygrör som är dubbelt så långt som galgen. Se instruktioner för respektive galge längre ned.  
  3. Klipp ett litet hål högst upp i mitten av tygröret för att skapa en öppning till galgens krok.
  4. Skruva av galgkroken från galgen.
  5. Trä tygröret över galgen och rynka till tyget så att det blir snyggt.
  6. Sy en liten tub som du att trä över galgkrokens nedre del. 
  7. Skruva fast galgkroken på galgen.
  8. Trä tuben över kroken.
  9. Förslut kanterna på tygröret på vardera sida av galgen och högst upp på tygtuben till galgkroken med handsömnad.
  • Den svarta galgen
    Höjd 6,5 cm i färdigt skick inklusive sömsmån. Mät hur brett tyget behöver vara för att räcka runt galgen. På denna galg behövdes 5,5 cm. Mät och sy en volang genom att lägga tyget dubbelt 6 cm ned på tyget = totalt ca 17,5 cm. Tuben runt galgkroken är även den sydd med en tillhörande volang. Se illustration nedan.
  • Den blå galgen
    Istället för att sy en volang syr du här ett rör som du försluter genom att fästa spetsen i mitten. Galgkroken på denna galge har heller ingen volang. Här har ett tygrör istället snurrats och sytts på för hand.

lördag 16 mars 2013

Skinnväska med nitar


En kompis sydde denna snygga väska av äkta skinn. Hon ritade den modell hon ville ha på fri hand och tuffade sedan till den kreativt med nitar.

Du kan hitta skinn att använda i din garderob, på loppis eller ännu bättre genom att fråga på till exempel Stoff & Stil där min kompis hittade en bit äkta skinn att köpa till denna väska. Om du vill prova dig fram utan att riskera dyrt material kan du beställa imiterat skinn här på Stoff & Stil eller Stof2000. Nitarna hittar du på Panduro Hobby.

Modellen på denna väska liknar mycket den jag använder för "matlådeväskan" i tyg.  Skillnaden är mest att denna skinnväska har kortare axelrem och att fodret är pålimmat. Fodret behövs för att dölja baksidorna på alla nitar.

Prova dig fram vad gäller mått och storlek på ett kasserat lakan så riskerar du inte att slösa tid i onödan.  Förarbetet och att sätta på nitar är det enda som tar tid. Arbetet med att sy sömmarna går snabbt då du kan göra allt med symaskin.
Snyggt arbete. Jag vill också ha en...
Så här gör du

Material: skinn, nitar, foder, tyglim och eventuellt kantband













  1. Rita ett mönster. Du kan utgå från måtten du hittar på instruktionerna till matlådeväskan och kanske göra skinnväskan lite större och med kortare axelrem.
  2. Provsy dig fram till den modell du vill ha på ett tyg du ändå tänkt kasta.
  3. Klipp ut mönsterdelarna.
  4. Sy ihop delarna för handtaget (sömmen längst upp).
  5. Sy ihop långsidorna (sömmen du ser i mitten).
  6. Sy på bottenplattan.
  7. Sätt på nitarna.
  8. Sy ett foder (upprepa steg 3 - 6).
  9. Limma fast fodret på väskan. Du använder tyglim och limma bara längs med kanterna. 
  10. Sy fast ett kantband för hand på insidan om du vill (denna väska ska få det påsytt senare - enbart synligt från insidan)).   

tisdag 12 mars 2013

Överkast – lapptäcke av gamla jeans

Lär av mina misstag och nödlösningar när du ska sy ett överkast av de tyger du har hemma. Det är roligt att planera arbetet. Effektiva knep hjälper dig bli klar innan du hinner tröttna.

Jag hade många slitna och söndriga jeans som inte användes och behövde ett överkast till sonens rum. Detta överkast har inte kostat något förutom vadden och lite uthållighet.

Den nyttigaste lärdomen för mig var att du måste tänka på vad som får plats i din symaskin. Vadden var för tjock och gjorde det svårt att förstärka alla sömmar (se mitt motsägelsefulla tips). Till nästa överkast kommer jag att leta efter något tunnare.

TIPS! Du behöver inte sicksacka lapparna om du sedan förstärker dem genom att sy fast dem i det du använder på undersidan. Jag rekommenderar dock att du sicksackar just jeanstyg om du väljer en så tjock vadd som jag valde (100 g). Vadden var så tjock att arbetet inte fick plats i symaskinen. Jag kunde därför inte förstärka sömmarna i mitten av överkastet.

Arbetet gav mig träning inför kommande projekt. När jag känner mig redo för nästa överkast ska jag försöka skapa något snyggt av vita linnedukar och virkade dukar.  

Så här gör du

Material: jeans, vadd eller en filt att ha mellan om du vill och foder att ha på undersidan.
Vad gäller jeans behövde jag ungefär fyra par för ovandelen (två dam, två herr), ett par dam för kanten runtom och tre dam för sidorna + spill från de andra jeansen och tygkudden jag sytt innan. Hörnorna på kanten är en jeansklänning i tunnare tyg som gör kanten lättare att vika. 

  1. Beräkna hur många lappar du behöver till ovandelen av ditt överkast. Storlek på de lappar jag använde: 15 x 15 cm.
  2. Klipp ut så många lappar du behöver. Klipp en bit papper i den storlek du vill ha lapparna och använd sedan denna som mall för att kunna klippa ut dina bitar på ett effektivt sätt.
  3. Lägg ut lapparna så att det färgmässigt blir så snyggt som möjligt.
  4. Nåla ihop lapparna rad för rad.
  5. Sy ihop lapparna rad för rad med raksöm och 1 cm sömsmån. Först syr du de korta sömmarna mellan varje lapp för att få ihop en rad – stryker (steg 6) – sedan syr du ihop raderna allt eftersom de blir klara (steg 7).
  6. Pressa isär sömsmånerna med strykjärn.
  7. Sy ihop raderna så att du får en stomme till ditt överkast.
  8. Pressa isär sömsmånerna med strykjärn. Upprepar inte denna självklarhet i resten av beskrivningen. Kom ihåg att stryka för att få slutresultatet snyggt. 
  9. Sy en kant runt ovandelen. Se bild nedan så ser du hur jag syr för att få hörnorna snygga. Min kant var 3 cm bred.
  10. Klipp ut delar att använda till  sidorna på överkastet. Bredden på mina delar varierade, längden var 28 cm. TIPS! Använd gärna ett tunnare tyg för hörnorna. Jeanstyg är  hårt och kan inte falla snyggt på ett överkast.
  11. Sy på sidorna.
  12. Sy på vadd om du vill ha vadd på ditt överkast. Jag lämnade en extra kant på vadden för att få vadderade kanter på överkastet. Det var i detta steg jag sydde en extra raksöm för att förstärka sömmen mellan alla lappar på mittdelen på ovansidan. Sidorna och den 3 cm breda kanten sicksackade jag. 
  13. Sy på fodret. Jag sydde även här några extra raksömmar för att fodret inte skulle glida. 
  14. Sy på en kant av fodret runt vadden i den bredd du behöver om du som jag har valt att ha en vadderad kant.
Steg 2. Använd en mall för att klippa lappar effektivt. 
Steg 3. Lägg ut lapparna.
Steg 4. Nåla.

Steg 7. Sy ihop raderna av lappar.  
Steg 9. Sy en kant för att få kantens hörnor snygga. 
Steg 11. Stommen klar. Avigsidan.
Steg 11. Stommen klar. Rätsidan.
Steg 12. Sy på vadd.  
Steg 13. Sy på fodret. 
Steg 14. Sy på kantband.


fredag 8 mars 2013

Fäst bäddmadrassen med kardborrband


Det är irriterande när bäddmadrassen glider. Efter att ha sytt fast kardborrband i både bäddmadrass och madrasskydd har de fått en bättre chans att stanna kvar hos varandra utan att glida isär.

Som du kan se är lösningen inte så snygg. Men det struntar jag i då den är praktisk och inte synlig. Din lösning kan lätt bli snyggare än min genom att du väljer en matchande färg på kardborrband och sytråd. Anledningen till att tråden är gul är att jag ville ha en stark tråd och därför tog jeanstråden jag hade hemma.

Förutom bäddmadrass och madrasskydd behöver du ett kardborrband i den längd du behöver för att klippa åtminstone tre bitar av (se punkt 1 nedan).

Så här gör du:
    1. Klipp tre bitar av kardborrbandet i den längd som behövs för sängens bredd. För en 120 cm bred säng använde jag 50-60 cm långa bitar (du vill att underlakanet ska få plats på sidan av kardborrbanden).

    2. Lägg den mjuka sidan av banden spritt vertikalt på madrasskyddet som är fäst på undermadrassen och nåla fast bitarna. Anledningen till varför du använder den mjuka delen här är för att kardborrbandet inte ska slita på madrasskyddet när det tvättas.

    3. Ta loss madrasskyddet och sy fast kardborrbandets mjuka sida på madrasskyddet med symaskin. Jag använde sicksack.

    4. Fäst madrasskyddet på sängen igen och lägg ut de hårda bitarna av kardborrbandet så att de fäster på de mjuka bitarna.
    5. Lägg på bäddmadrassen.

    Nu kommer det svåra momentet. Du ska sy fast de hårda bitarna för hand.
    Jag använde fingerborg och stark jeanstråd för att sytråden inte skulle gå av.


    6. Lyft på bäddmadrassen och dra loss bit för bit av den hårda sidan av kardborrbandet och nåla fast det. Jag stack bara nålar rakt in i madrassen då det var för tjockt för att nåla på vanligt vis. Du säkerställer att bandets delar senare kommer att kunna fästa samman genom att du nu kontrollerar att bitarna sitter ihop och att du lossar bandet samtidigt som du nålar fast det.

    7. Sy fast den hårda sidan av kardborrbandet för hand.

    8. Fortsätt göra likadant med övriga bitar av kardborrbandet.