torsdag 2 april 2015

Kvilting - tips från Rikstäcket

Syfestivalen i Malmö fick jag mycket bra tips av en utställare från Kviltföreningen Rikstäcket.

Jag fastnade framför ett vackert lapptäcke med vackra sömmar som fäste tyget på vadden. Sådant kräver säkert en symaskin som klarar mer än sicksack- och raksöm tänkte jag. Men nej! Utställaren förklarade för mig att det var sytt på fri hand och kallas "Free Motion Quilting" eller "frihandsquilting".

Åh, jag har länge drömt om att skapa något vackert av material jag redan har. Bilden ovan visar bara en del. Jag har även vackra broderade dukar som sällan används. Titta här vilka vackra saker du kan skapa.


Bra tips jag fick av Kviltföreningen Rikstäcket:
  1. Köp tunn riktig vadd som är skapad med tanke på Quilting, till exempel hos QUILTAMEVA.
    Köp INTE för tjock vadd på Stoff & Stil så som jag gjorde när jag sydde överkastet av jeanstyg.
  2. Bra instruktioner på YouTube hittar du här:
Jag vill kvilta snygga lapptäcken på fri hand!
Så synd att sängen är två meter bred och att det kommer att ta mig en eeevighet att sy ett snyggt lapptäcke till den. Lösningen får bli att köpa rätt vadd och börja i liten skala för att kvilta som avstressande pyssel när tid finns (undrar om man kan fylla på med mer vadd allt eftersom under - ja det borde gå). Jag har sparat på mig handdukar och dukar i linne som jag har fått och köpt på loppis. Detta vill jag använda tillsammans med alla de vackra spetsar som jag har, kanske i kombination med virkade dukar. Och alla tygbitar som sparats/sparas från andra syprojekt.

Det finns så mycket inspiration att hitta.
De virkade dukarna kan även piffa upp en tröja.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar