söndag 7 februari 2016

TIFFANY DRESS av Jenny Hellström

TIFFANY DRESS från boken Sy! Urban Collection är en avslappnad klänning som passar lika bra för en varm dag i staden som på stranden. Min garderob saknade denna kortärmade modell för semestern. Jag sydde den. Men gjorde om modellen lite.

Jag lade till en bit spets i urringningen då den i ursprungsmodellen är för urringad för min smak. Den spets jag använde är en stuvbit jag hade kvar från den spets jag använde för detta linne och köpte på Irmas hus i Malmö på den gamla goda tiden när de sålde exklusiva tyger (synd att jag missade deras utförsäljning av knappar). Spetsen du ser på min klänning kommer alltså inte från ett linne under, utan från påsydd spets. En lösning jag skapade för att slippa riskera att tygerna skulle glida isär hur som helst. Både det svarta och det gråspräckliga tyget är från Stoff & Stil.

Klänningen är tänkt att användas lager på lager. Du behöver ha ett linne under klänningen även med påsydd spets då den har vida armhålor. Den behöver dessutom ett skärp då den är vid i modellen. Jag sydde ett av samma svarta tyg som klänningen är sydd i.

En klänning som fungerar perfekt på din lediga tid. Men kanske ingenting du har på dig för en dag på jobbet.

Tiffany innan jag sydde fast spetsen. 


Inspiration: tavla som ändrar motiv efter var du står

Denna tavla tänkte jag göra mitt bästa för att kopiera när jag har skaffat träpannå och lagom mycket tid i dagsljus. Tavlor som denna gör mig sugen på att skapa något annorlunda till hemmet.



Utmaningen ligger kanske mest i att lyckas såga bitarna så rakt att de är enkla att limma fast på underlaget. Och att limma fast dem snyggt.

STELLA TOP av Jenny Hellström



STELLA TOP från boken Sy! Urban Collection är en lagom tajt T-shirt med puffärm. Jag lade till ett lager spets på ärmarna i avvikande färg.

Urringningen höjde jag ett par centimeter för att kunna använda tröjan i alla sammanhang inklusive de där jag inte vill visa för mycket. Att sy ringningen lagom stretchad kräver lite vana. Som du kan se på bilden blev min lite för rynkad. Övning ger färdighet. Var inte så otålig som jag är. Öva först på en bit tyg innan du syr ringningen på tröjan. Jag övade på denna tröja så att nästa blir bättre... 

Tygerna kommer från Stoff & Stil. Jadegrönt och senapsgult (currygrönt kallar Stoff & Stil färgen) är snyggt ihop. Mönster och beskrivning hittar du i Sy! Urban Collection.