tisdag 20 oktober 2020

Sy en mössa av stretchtyg


Blomma åker vagn ger en mycket bra beskrivning på sin sida över hur du syr din egen mössa. Jag försöker övertyga eleverna om att göra detta av en gammal T-Shirt de har vuxit ut. 

Fördel: de kan då dels lära sig nya sömmar i stretchtyg, att använda återbruk och dessutom får de lära sig att hålla lite koll på att först se hur mycket tyget stretchar innan de anpassar måttet. 

Nackdel: de vill inte använda något hemifrån eller göra återbruk. De vill så klart köpa nytt. Men jag försöker då förkalra att det finns centralt innehåll kopplat till kunskapskrav och att de innan de börjar med att använda mycket tyg till kläder behöver lära sig hur de ska göra på en mindre mängd material. 

Jag har använt både nytt tyg och gammal T-shirt som material. En gammal T-shirt stretchar mindre. Nytt tyg mer. Kolla först hur mycket tyg du behöver för att få den bredd du behöver för att det ska sitta bra runtom. Anpassa sedan resten utifrån detta. 

Sömmen du använder är overlock. Glöm inte sömsmån.

Läs denna bra beskrivning av tyghäxan först! Hon beskriver bra hur du mäter huvudet runt om - delar i mitten och så vidare.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar