onsdag 2 april 2014

Ringbälte av läder och metallringar

Detta skärp är användbart både över tunika och till jeans. Nu när jag håller på med en ny vårväska passade jag på att göra ett skärp av samma renläder. 

Att göra skärpet är inte alls svårt. Jag klippte en 2 cm bred remsa i den längd jag ville ha den. Ringarna fäste jag först med lite tyglim och sydde sedan fyra stygn. Du kan se hur andra gör på detta skärp från Hasbeens. Materialet att göra skärp (och annat av) kan du hitta till exempel här på Tjäder Läder.

Nu väntar jag på att få hem en liten bit av den sista rullen BRA falsk sentråd så att jag kan sy klart väskan. Min äkta sentråd sedan 80-talet är nästan slut. Det är helt omöjligt att hitta sådan att köpa då slaktmetoderna har ändrats sedan dess. Jag ringde för att be om tips hos en tillverkare av sameslöjd och förstod då att massproduktionen även har försämrat kvaliteten på den falska sentråden.

Så här ser väskan ut nu
Väskan jag inspirerades av
Du kan byta axelremmar till väskan. Jag ska även leta på loppis efter en väska med remmar av snygg metallkedja att plocka av och använda som ombyte. Mina flätade remmar kommer att skilja sig lite från originalet då jag syr mina dubbla för hand innan jag flätar dem. Ulrikaväskan använder bara enkla remmar. Skinn töjer sig och speciellt med bara tre flätade enkla remmar. Jag vill kunna lasta väskan lite tyngre. Återkommer när jag har fått sentråd att använda...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar