onsdag 27 april 2011

Knytskärp med tvinnade lädersnoddar och tofsar


Ett vanligt knytskärp är lite jobbigt i ryggen. Det går i omlott. Och när jag såg en bild av denna modell ville jag göra ett med tofsar.

Bilder finns längre ned både på hur de olika modellerna av knytskärp blir i ryggen och hur skärpet jag försökte kopiera ser ut.

Materialet var som innan skinn som blivit över sedan jag sydde skinnväskan. Då som nu sydde jag det mesta på maskin, lite för hand.

Jag blev nöjd med skärpet även om det blev lite för stort. Tanken var att det skulle mötas helt i ryggen, men jag hade överskattat hur bred jag är (ville inte riskera det skulle bli en lucka i skärpet där bak). Detta löste jag genom att göra ett hål med en håltång och sedan skära upp skåror bredvid så att jag kan trä den ena lädersnodden igenom. Ibland har man tur i oturen. Denna lösning blev snyggare än hur det var tänkt.

Så här gör du
 1. Klipp ut skärpets huvuddel lite längre än du är runt midjan. Använd samma mått som jag angav för det andra knytskärpet: 8 cm brett i mitten, 3 cm längst ut + 8 mm sömsmån på alla kanter (se tidigare inlägg – ligger under ”Ändringar och annat smått” om du inte hittar det längre ned på sidan).
 2. Förbered för att sy dekorsömmen runt skärpet. Klipp av bitar vid kanterna vid skärpets ändar så att du kan fästa kanterna snyggt. Sedan limmade jag fast sömsmånen med tyglim för att få den jämn. Detta då man får snyggast söm från rätsidan på min maskin och jag inte kan nåla i skinn.
 3. Sy på dekorsömmen på maskin (har fått tips om att använda stygnlängd 3,5 - 4 för skinn - vanlig raksöm).
 4. Klipp ut delarna du behöver till lädersnoddarna. Se bild nedan. Klipp till två smala remsor av skinn 4 mm breda och ca 90 cm långa som hålls ihop av en större bit (se bild nedan). Jag skar ut bitarna med skärkniv. Tänk på att snodden blir kortare när den är tvinnad så gör den så lång du behöver. Det ska räcka till tofsar.
 5. Fäst remsorna så att du kan börja tvinna. Jag fäste mina i stark norrländsk nåldyna av trämaterial som håller. Kolla denna länk om du vill läsa på om hur du tvinnar lädersnoddar.
 6. Tvinna snoddarna. Du tvinnar båda remsorna om varandra åt höger – sedan när de är hårt snurrade några centimeter lägger du dem om varandra åt vänster. Läs beskrivningen jag länkat till ovan och försök på provbitar innan du gör snoddarna du ska använda.
 7. Gör en tofs när snodden är så lång du behöver den för att få den runt midjan. Min lädersnodd är ca 52 cm, dvs mått för enbart snodden minus tofs och bit för fäste högst upp. Jag slarvgjorde tofsen. Finns säkert bättre sätt göra en tofs på. Men så här gjorde jag: Klipp tre remsor till 4 mm breda och lite längre än du vill ha tofsen så du kan klippa den rätt sedan. Lägg remsorna mellan remsorna du tvinnat och knyt ihop. Se bild nedan så ser du hur min knut ser ut. Jag klippte sedan remsorna lika långa. Jag hade planer på att sy på en remsa för att dölja knuten och göra den snyggare men struntade i det.
 8. Sy fast snoddarna på skärpet. Även här limmade jag först fast dem och sydde sedan för hand. Du kan se båda sidorna på fästena jag gjorde på bilder nedan.
 9. Bara en sak kvar – gör ett hål i skärpet som du kan trä ena snodden genom för att få en snygg rygg. Jag gjorde först ett hål med håltång och skar sedan ut små skåror bredvid så stort som det behövdes för att få ut tofsen.

Steg 1. Klipp ut skärpets huvuddel.

Steg 4. Klipp ut delarna du behöver till lädersnoddarna.

Steg 6. Så här ser snoddarna ut före och efter de är tvinnade.

Steg 7. Gör en tofs på var snodd.

Steg 8. Baksida.

Steg 8. Framsida.

Steg 9. Gör ett hål att trä den ena snodden igenom.

Skärpet jag ville kopiera. Jag orkade inte göra lika snygga tofsar men du kan se här hur du kan göra.

Så här ser ryggen ut på detta skärp.

Så här ser ryggen ut på det knytskärp jag visat tidigare. Visst är ryggen snyggare på det nya skärpet...2 kommentarer:

 1. Så bra du beskriver! :)

  SvaraRadera
 2. Tack:-) Jag vill ju att du ska förstå hur jag gjort så du blir inspirerad att kopiera!

  SvaraRadera