söndag 31 juli 2011

Tröja med djup V-ringning mönster Idit - BurdaStyle

Det perfekta syprojektet. Jag har använt en klänning jag fått av min mormor, sprättat och lagt pussel med det tyg som finns.

I det perfekta återbrukspusslet har jag som här lyckats bevara en sydd detalj från det jag syr om. Ärmen på klänningen var så vackert sydd i ärmslutet (se bild längre ned på sidan). Denna detalj behöll jag självklart.

Min mormor fick klänningen av sin väninna Helga när hon fyllde år. Tyget är 70 eller 80-tal och tillverkat på Norrköpings tygfabrik där Helga arbetade ett tag. Som jag tidigare har berättat älskar jag denna typ av tyger. Mönstret på tyget är varierat, nästan som en tavla. Tyget är dessutom stretchigt så det passar till denna topp som behöver ett sådant tyg.

Mönstret har jag använt tidigare. Du kan se även det resultatet här på bloggen. Då sydde jag en grå tröja som är neutral i stilen. Denna gång blev resultatet lite mer kitschigt. Ett bra exempel på hur ett mönster ger olika resultat beroende på vilket tyg du väljer.

Modellen Idit är enkel men har det lilla extra med rynksömmen/smocksömmen som sys vid axeln. Snabbt gjort på symaskinen.

Inte heller denna gång använde jag Idits mönsterdel för ärmen. Detta då jag tycker den är för vid. Jag ville dessutom återanvända den befintliga ärmen. Istället använde jag den mönsterdel jag har liggande på den perfekta ärmen i smal modell.

PS: du missade väl inte att jag länkat till mönstret på BurdaStyle så har du stretchigt tyg hemma kan du sy dig en Idit på en gång. Just detta mönster kostar 2.5$.  Du laddar hem mönstret och skriver ut det på skrivaren hemma. Det är färdigt att använda efter lite jobb med sax och tejp.

På 1800-talet skedde hälften av klädtillverkningen i Sverige i Norrköping . På 50-talet började konkurrensen från billigare tillverkning utomlands bli för svår. Tyget jag använde här är ett minne av svunna tider då det fanns fler och mindre fabriker.

Detaljen på ärmen jag bevarade.
Före. Klänningen jag sydde om.
Klänningen sprättad. Pusslet med tyg och mönsterdelar kan börja.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar