söndag 19 maj 2013

Snygga till en topp med spets på ryggen

Vid garderobens vårrensning hittade jag två plagg som istället för att kastas har fått nytt liv med hjälp av en fin stuvbit spetstyg. Se här hur lätt du byter ut en bit på ryggen.

Tröjan som jag här återanvänder är gammal men har fått leva kvar i garderoben tack vare sina pingvinärmar och att tyget är av tjock kvalitet. En sådan kvalitet som jag tycker är svårt att hitta när jag letar tröjor i affärerna idag, Expediterna säger till mig att det är trendigt med genomskinliga Tshirts som bara håller ett halvår...


Färgen håller inte lika länge som tyget, speciellt inte på svarta kläder. Jag förberedde därför först tröjan genom att färga om den tillsammans med andra svarta kläder som behövde det. Att byta ut en bit på ryggen gör du sedan snabbt och lätt. 

Spetsen köpte jag på Irmas Hus som håller på att sälja ut de vackra tyger de har (tyvärr finns det ingen information om deras tyger på hemsidan). Spetsen de säljer är av mycket bättre kvalitet än den du mestadels hittar på de färdiga toppar du kan köpa.

Stuvbiten spets som piggar upp två gamla plagg 
Den 50 cm långa biten spets jag köpte räcker till att ge två toppar spets. Jag återkommer senare med bilder på det linne som var den egentliga anledningen till att jag köpte stuven.

Så här gör du

Material:  en bit spetstyg och en långärmad T-shirt att återanvända
  1. Sprätta av halskanten från den bit av tröjan som du sedan tänker byta ut mot spets.
  2. Klipp ut den bit du vill byta ut på tröjan.
  3. Klipp ut motsvarande del på spetsen. Enklast är att helt enkelt lägga den avklippta biten på spetsen och lägga till sömsmån.
  4. Nåla fast spetsen på tröjan rätsida mot rätsida.
  5. Sy fast spetsen.
    OBS: varken spetsen eller T-shirten behöver sicksackas i förväg.
  6. Sy fast sömsmånskanten på avigsidan så att den inte syns genom spetsen. Nåla fast sömsmånen längs med kanten av spetsen på rätsidan på tröjan och sy sedan en raksöm några millimeter in på tyget.  
  7. Sy fast halskanten på spetsen.
Steg 2
 
Steg 4
 
Steg 6
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar