tisdag 20 maj 2014

Skinnväska med öljetter och flätade axelremmar

Renskinnet som legat oanvänt i fyra år har nu blivit en kopia av  väskan Everyday från Ulrika som jag blev sugen på ifjol. Min versions flätade axelremmar klarar tyngre packning utan att töja sig då de är dubbelvikta. Jag har dessutom en silverkedja som axelrem att variera väskan med.

Själva väskan är snabb och enkel att sy då den saknar foder och innerfickor. Du ska istället sy och använda en mindre skinnväska för förvaring av plånbok, nycklar och mobil. Det som tar tid är att sy de flätade axelremmarna. 

Det enda som är sytt på maskin är sidsömmarna.  Resten är sytt med sentråd.  Som du kan läsa i tidigare inlägg är det omöjligt att få tag på äkta sentråd att köpa idag då slaktmetoderna har förändrats (antar jag). Bra falsk sentråd fick jag tag på tack vare en snäll butik i Västerbotten. Om du inte har testat sentråd innan – ge inte upp utan ring runt och fråga kunnig personal.

Silverkedja att använda till axelrem och öppningsbara ringar att fästa den med genom öljetten saknades också att köpa. Jag löste problemet genom att gå på årets stora loppis på Malmömässan och leta väska med silverkedja att återanvända. Nyckelringar fick stå till tjänst med öppningsbara ringar. Det verkar inte alls finnas att köpa. Jag frågade på Greger Sy men han sa att jag är den första på 30 år som frågar efter en sådan produkt…

Skinn behöver skyddas för att inte få fläckar när det till exempel börjar ösregna på den. Jag ringde en skinnexpert för att undersöka vad jag kan göra för att behålla skinnet så ljust som det är. Samtalet fick mig att förstå att åren kommer att få skinnet att gulna av solen hur jag än gör. För att skjuta upp gulnandet så länge som möjligt kommer jag inte att smörja in denna väska med skinnfett. Istället kommer jag att försiktigt badda skinnet med en fuktig svamp.


Väskan Everyday från Ulrika
Så här gör du   

Material: renskinn, magnetlås, öljetter och karbinhakar (Greger sy), tyglim, grov sytråd till sidosömmarna, skinnål och sentråd för handsömnaden. Silverkedja och nyckelringar.

.
 1. Klipp ut mönsterdelar med en cm sömsmån tillagt: 37x37 (2 delar), 12x37 (1 del).
 2. Tejpa fast mönsterdelarna på skinnets ovansida om du som jag vill se hur skinnet ser ut på delen.
 3. Klipp ut delarna i skinnet.
 4. Sy ihop långsidorna på väskan med raksöm på symaskin. Använd grov sytråd.
 5. Pressa isär sömmarna försiktigt på sömmens avigsida med styrkjärn utan ånga och kökshandduk som skydd mellan skinn och strykjärn.
 6. Sy fast bottenplattan för hand. Använd sentråd. Jag gjorde så för att det skulle bli garanterat hållbart i och med att väskan inte ska ha foder. Som du ser på bild nedan sydde jag sömmen lite rundad i hörnorna och klippte av en rundad spets i hörnorna.
 7. Vänd väskan rätt igen.
 8. Klipp ut bitar till magnetlåset.
 9. Limma fast skinnbitarna med tyglim lite i en rad högst upp på väskans mitt. 
 10. Sätt fast magnetlåset.
 11. Klipp hål för öljetterna.
 12. Sätt på öljetterna.
 13. Klipp ut remmar till axelremmarna. Jag valde att ha mina dubbla för att de ska bli mindre töjbara. Var rem är 17 mm bred (innan de viks) – längd 80 cm.
  Remmarna blir kortare när du flätar dem. Du testar längden innan du limmar på skinnbit/karbinhake och kan klippa till önskad längd. Mina flätade remmar är tillsammans med skinnbit 61,5 cm långa. Det är i min flätning 32 flätningar och ca 54,5 cm långa flätor fram till skinnbit/karbinhake.
 14. Sy ihop remmarna för hand. Jag använde sentråd. Tålamod. Det är detta som tar tid.
 15. Fläta.
 16. Klipp ut skinnbitar att fästa flätan till karbinhaken med.
  Mina bitar är 7,5 cm långa och 3,1 cm breda i kanterna. Den smala delen i mitten anpassar du till karbinhaken.
 17. Limma fast flätan i skinnbiten och pressa ihop kanterna så att de försluts med tyglimmet.
 18. Sy en förstärkande söm med sentråd som fäster flätan till skinnbiten.
Steg 2. Tejpa fast mönsterdelarna på skinnet.
Steg 6. Sy fast bottenplattan för hand.
Steg 8. Klipp ut bitar till magnetlåset.
Steg 9. Magnetlåset är nu fastlimmat.
Steg 12. Öljetter.
Steg 14. Sy ihop remmarna för hand.

Steg 17. Limma fast flätan i karbinhaken.
Steg 18. Sy en förstärkande söm med sentråd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar